Veselica Gala 2020 Program: “Odetá do Krásy”

Február 1, 2020

Milí naši hostia, zo srdca Vám ďakujeme za vašu priazeň, za vašu podporu, ktorú ste nám aj tohto roku preukázali na 8. plese Veselica Gala 2020.

Tohtoročný ples sme venovali kráse ženy ako takej “Odetej do Krásy”, odetej do krásneho ľudového kroja…., lebo každá sme jedinečná, krásna, a každá sme iná… tak ako každý kúsok slovenskeho kroja.

Veselica Gala 2020 Odeta do krasy

Slovenská žena

Každá je krásna, jedinečná a každá je iná. Je božským stvorením a má svoje poslanie. Má v sebe hrdosť a oddanosť, či cit sú jej priateľmi. Statočne zdoláva cesty nerovné a teplo domova je jej blízke.

Slovenská deva, odetá do kroja je pýchou slovenského kraja. Jej krása akoby umocňovala jeho vzhľad a naopak, rozkošný kolorit a ornamentika ľudových krojov svojím spôsobom podčiarkujú a dodatočne ožarujú krásu slovenskej ženskej tváre.

Slovenský kroj – ľudový odev

Jeho vznik ako klasického dedinského oblečenia ovplyvňovalo to, čím sa miestni zaoberali a taktiež aj ich spoločenské postavenie. Odzrkadľovalo sa v ňom cítenie ľudí, fantázia a zručnosť, s ktorou odev zdobili. Rozlišovali sa na kroje slobodných, vydatých žien alebo vdov, rovnako aj mládencov a ženatých mužov. Nedá sa presne určiť jeden kroj, ktorý je nosným pre danú oblasť. Čo je jedinečné pre istý región, môže byť pre druhý výrazne odlišné. Slovenský kroj je nielen často plný vizuálne zaujímavých detailov a pútavých farebných kombinácií, ale predovšetkým dáva možnosť zdôrazniť krásu ako takú … najmä tú ženskú!

Odetá do Krásy

Odetá do krásy, nežné to stvorenie,
dáva svetu jemnosť, cit a pohladenie.
Vďaka nej hrubá sila mení sa na nehu,
krotí pýchu, hrdosť srdca, dáva lásku miesto hnevu.

Tatranský potôčik, lúky i lesy,
sú obrazom jej slovenskej krásy.
Ach devy slovenské, kde ste sa tu vzali?
Ste ako kvety nádherné, čo lúke farby dali.
Odeté do krásy farbami domova,
Všetky ste rovnaké a predsa každá… iná.

Veríme, že sa nám aspoň na chvíľku podarilo vniesť Vás do krásy slovenskej kultúry ukrytej v kráse ľudových odevov z rôznych kútov nášho malebného Slovenska.

Choreografia: Zuzana Fidriková
Hudba: “Trávnice”, Rozsutec, “Slovenské Devy” Incognito & Zlaté Husle
Báseň: Zuzana Fidrikova
Prednes a hudobná úprava: Gabriel Fidrik
Video zostrih: Palo Rostak

Ďakujeme…

Ešte raz srdečná vďaka všetkým Vám, milí naši hostia, ako aj všetkým, ktorí ste sa zapojili do príprav a orgaznizácie, dobrovolníkom, cukrárkam, sponzorom…

Obrovská vďaka aj naším hosťom Julovi Viršíkovi a jeho kolegovi Petrovi Baloghovi ako aj ĽH Pajtaši z New York, NY. Srdečná vďaka! Tešíme sa na Vás znova nabudúce.

About Program: “Clothed in Beauty ”

Veselica Gala 2020 Clothed in Beauty

Slovak woman… Each one is beautiful and one of a kind, a unique individual created for her own special purpose. Traits such as devotion, sensitivity, and bravery define her. She fearlessly overcomes all obstacles thrown her way, while keeping the warmness of home close to her heart. The land of Slovakia prides itself on the fascinating traditional folk dress worn by women, called “ludovy odev” or “kroj”. These traditional costumes and the beauty of the Slovak women go hand-in-hand. The specific details, such as: colors, embroidery, lace, ribbons, and beading bring out the exquisite appearance and uniqueness of each individual costume. Each kroj enhances the beauty of the Slovak woman wearing it and reminds us of the culture we hold dear.

Slovak Kroj – Traditional Folk Clothing


The origin of the traditional village clothing was influenced by the occupations and the social status of the local villagers. Each costume reflected the emotions, creativity, and skill with which it was made. Women’s costumes were separated into distinct categories: single, married, or widowed. Similarly, a single or married man’s clothing had specific elements that denoted their marital and social status. There is not one general folk costume of Slovakia. Rather, there are over 135 distinct kroj styles that are recognized. Certain regions or villages developed decorative accents, clothing characteristics, or color schemes that are readily recognizable. An aspect of ludovy odev that is unique to a certain region, can be significantly different only several miles (or several villages) away. Slovak traditional costume is not only full of interesting visual details and colorful combinations, but most importantly, it emphasizes the beauty of the woman wearing it.

Thank you…

We would like to express our gratitude to all our guests, volunteers, bakers, sponsors who have donated, supported or any other way contributed to Veselica Gala 2020. We really appreciate it.

We also want to thank to our guests Julo Viršík and his partner Peter Balogh as well as Slovak Folk Band Pajtaši from New York, NY. They created an amazing, unforgettable atmosphere at the event. Thank you so much!

To learn more about Veselica Gala how to attend or support it, contact us at veselicasfe@gmail.com or visit our Facebook page.